Blog

Gepubliceerd:

21 februari 2023

Je volledige groothandel in de cloud met Visma.net

 

In onze vorige blogs hebben we je al veel verteld over slimme, doordachte mogelijkheden van de ERP cloudsoftware van Visma.net. De algemene voordelen van cloud-software zijn in de huidige tijd alleen maar duidelijker geworden. Denk hierbij aan 24/7 beschikbaar, volkomen veilig en zorgeloos kunnen werken vanaf elke werkplek en de overzichtelijke kosten van gebruik. In deze blog hebben we diverse logistieke onderdelen van Visma.net ERP nog even op een rijtje gezet. Dat is wel zo overzichtelijk!

 

Landed Cost als instrument voor kostprijs en marge

Met de functionaliteit ‘Landed Cost’ kun jij op eenvoudige wijze alle kosten die horen bij de kostprijs van een product, direct registreren en automatisch toewijzen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan kosten voor transport, inklaring, verzekeringen en opslag. Door deze kosten te boeken, en meteen toe te wijzen aan de inkoopprijs die in de inkooporder is vastgelegd, krijg je de werkelijke kostprijs van een product. Met name in handelsomgevingen waarbij de marges niet zo groot zijn, is een zuivere kostprijs van belang voor de margeberekeningen en het bepalen van de juiste verkoopprijs. Met dit inzicht weet je precies waar je geld mee verdient (en waarmee niet!) en pas jij je prijsbeleid en assortiment hierop aan. Dat is weer goed voor je concurrentiepositie en de winstgevendheid!

 

Bij het boeken van een inkoopfactuur koppel je deze aan een inkooporder. Het bedrag van de inkoopfactuur (bijvoorbeeld invoerrechten) wordt dan verdeeld over de artikelen in die inkooporder. De wijze van verdelen bepaal je zelf. Hierbij wordt gekeken naar ‘de relatieve zwaarte’ van het artikel, in die inkooporder. Pro rata dus, waardoor je heel flexibel kunt aangeven voor ‘hoeveel’ het artikel bijdraagt in de kosten. Denk hierbij aan aantal (ieder artikel krijgt evenveel opslag), waarde (dure artikelen krijgen meer opslag), gewicht (zware artikelen krijgen meer opslag), volume (kleine verpakkingen krijgen minder opslag), enzovoorts. Het is maar net wat het meest passend is, voor die inkoopfactuur.

 

Doordat de Landed Cost toewijzingen worden geboekt op afzonderlijke grootboekrekeningen heb jij ook een volledige financiële onderbouwing van de totstandkoming van de kostprijs. Dat is weer prettig voor jullie accountant en de belastingdienst.

 

ScanView – Foutloos magazijnbeheer zonder papier

Door het gebruik van de scanoplossing ScanView (powered by Consolit) wordt je magazijnbeheer eenvoudiger en efficiënter! Je kunt meer transacties aan met hetzelfde aantal mensen. Er worden minder fouten gemaakt, alles wordt direct verwerkt en het inzicht in je werkelijke voorraadpositie verbetert. Je kosten per order worden lager (dus een betere marge!) en de efficiency verbetert. Het aantal retouren en creditnota’s wordt aanzienlijk teruggebracht en de klanttevredenheid gaat omhoog. Doordat ScanView je magazijnmedewerkers rechtstreeks aanstuurt vanuit de scanner (geen papier nodig!), betekent dit ook een korte inwerktijd voor nieuwe medewerkers.

 

ScanView is dé barcode-scanoplossing, gekoppeld aan Visma.net ERP. Deze oplossing doet wat je  ervan  mag verwachten. Namelijk het eenvoudig en slim helpen bij het doorlopen van de processtappen, geheel automatisch. De registratie van partijen en serienummers is onderdeel van deze oplossing.

 

Ontvangsten worden op de scanner ingevoerd. De juiste inkooporder wordt opgezocht, de artikelen worden ingescand. Meerdere barcodes kunnen worden gebruikt (dus ook die van de leveranciers!). Na bevestiging is de voorraad automatisch bijgewerkt. Ook kun jij een goederenontvangst registreren zonder dat hiervoor een inkooporder aanwezig is. Vanuit de ontvangst op de scanner maak je via de scanner ter plekke een inkooporder aan. Orderpicking loopt ook via de scanner. De scanner stuurt je naar de juiste magazijn locatie en daar pick je de genoemde artikelen. Het maakt niet uit welke volgorde je gebruikt, per artikel of per order. Na gereedmelding wordt alles automatisch verwerkt. ScanView kan ook worden gebruikt in een ‘Cash & Carry’ omgeving, waarmee je met de scanner pickt, en ter plekke een verkooporder aanmaakt die na afronding wordt gefactureerd. Met ScanView regel je ook de voorraadaanpassingen, zoals interne verplaatsingen en inventarisaties. Eenvoud en efficiënt, zoals het hoort.

 

Enkele uitspraken van gebruikers:

  • “Door inzet van ScanView konden we zelfs op Black Friday alles op tijd verzenden!”
  • “Inventariseren van ons gehele magazijn vraagt nu nog maar één dag in plaats van vier.”
  • “We hebben een stuk minder creditnota’s!”
  • “Er worden 20% meer transacties verwerkt, met hetzelfde aantal medewerkers.”

 

Vestigingen (Branches)

Met Visma.net ERP Vestigingen (Branches) kunnen meerdere entiteiten en vestigingen worden geregistreerd, in één administratie. De kracht van de oplossing zit ‘m in de eenvoud: bij het invoeren van een transactie geef je de vestiging mee (lees: entiteit), waarop die transactie betrekking heeft. Dat is eigenlijk alles, de (onderlinge) verwerkingen gaan automatisch. Bij entiteiten denk je aan een holding met meerdere werkmaatschappijen, die gezamenlijk een fiscale eenheid vormen. Ook kun jij meerdere merken voeren, waarbij ieder merk in een eigen entiteit wordt vastgelegd en onderhouden, maar waarbij die merken samen weer één geheel vormen.

 

Vestigingen (Branches) is ook een perfecte oplossing, als er sprake is van meerdere vestigingen die uit elkaars voorraad kunnen verkopen. Hierbij is dan sprake van een intercompany levering, waarbij de voorraad als het ware wordt ingekocht bij de andere vestiging. Er vindt dan een wederkerige inkooporder/verkooporder-afhandeling plaats, inclusief ontvangst en levering. Er is sprake van twee stromen: een logistieke stroom met voorraad, en een financiële stroom met de rekening courant verhouding. Als gebruiker kies je simpelweg de vestiging waar de voorraad ‘aanwezig is’, alle bijbehorende stappen worden automatisch uitgevoerd, en de levering aan je eigen klant (lees: jouw eigen verkooporder) wordt gedaan. De gehele goederenstroom en rekening courant verhoudingen zijn volledig inzichtelijk met behulp van rapportages en analyses. Heel overzichtelijk, gebruiksvriendelijk en gemakkelijk. Precies zoals je mag verwachten van Visma.net ERP.

 

Kenmerken bij artikelen

In Visma.net ERP kun je artikelen verrijken met kenmerken. Dit zijn extra velden die je zelf kunt definiëren. Bijvoorbeeld voor het vastleggen van een extra omschrijving, kleur, soort, veiligheidsklasse, inhoud, merk, inchmaat, assortimentsdatum, afmetingen, materiaalsoort, enzovoorts. Eigenlijk alles wat je belangrijk vindt om als stamgegeven voor een artikel vast te leggen. Immers, ieder artikelassortiment heeft weer eigen eigenschappen en specificaties. Je kunt dit gebruiken voor informatiedoeleinden, maar ook om er op te zoeken of te filteren. Of om te vermelden op rapporten en formulieren, zoals pakbonnen, facturen en labels.
De functionaliteit van Kenmerken is weer een mooi voorbeeld van wat Visma.net ERP te bieden heeft: eenvoudig, doelmatig en veelzijdig.

 

Rapportages

In Visma.net ERP geven standaard rapporten je de verkooporders per debiteurengroep, of de aankomende leveringen of de verwachte ontvangsten (‘wat komt er precies aan en wat moet er allemaal uit de komende week’). Naar keuze zoom je in voor de onderliggende details. En krijg je inzicht in de voorraadstanden, voor optimaal en efficiënt voorraadbeheer.

 

Dashboards

Het oog wil ook wat. Met dashboards regel je de invalshoeken van de informatie die je gepresenteerd wilt hebben. Uiteraard kun je inzoomen op de onderliggende details. Bij die dashboards zitten signaleringsfuncties, waarmee je meldingen krijgt in geval van (bijvoorbeeld) een overschrijding van een grensbedrag of wanneer een bepaald aantal is bereikt, of dat er extra aandacht gegeven moet worden aan bepaalde backorders en naleveringen. De dashboards zijn heel visueel en op basis van vooraf ingestelde grenswaarden kun je de dashboards een bepaalde kleur meegeven zodat je direct ziet waar de aandacht naar uit moet gaan. De drempel voor gebruik is laag, de informatiewaarde scoort hoog. Heel effectief eigenlijk!

 

Analyses en inzichten

Uiteindelijk gaat het erom wat je met die informatie kunt, en welke inzichten het je geeft. Je haalt de hardlopers uit het assortiment, of de producten die juist niet lopen (winkeldochters. Je ziet wie je belangrijkste debiteuren zijn en dit kan jij vanuit meerdere invalshoeken benaderen. Er is inzicht in de marges en het betalingsgedrag. De regionale spreiding van je omzet is zichtbaar, en hoe de vertegenwoordigers het doen. Kortom: je krijgt te zien wat je wilt en wat je nodig heeft. Met concrete stuurinformatie die volledig onderbouwd is met de geregistreerde werkelijkheid. Voor inzicht, grip en resultaat!

 

De rol van Consolit, al meer dan 20 jaar

Visma.net ERP is moderne cloudsoftware, met alle voordelen die je mag verwachten. Flexibel, veilig, 24/7 beschikbaar vanaf elk device en heel gebruiksvriendelijk. Consolit is gecertificeerd Visma.net ERP partner en heeft de benodigde kennis en ervaring om deze oplossing verantwoord in jouw organisatie in te passen. Met consultants die precies begrijpen wat je bedoelt, en betrokken zijn, met een kritische blik. Zij zorgen ervoor, dat je niet slechts krijgt wat je wilt, maar juist krijgt wat je nodig heeft. Bij Consolit doen we dit al meer dan 20 jaar!

 

Visma.net ERP en Consolit: een uitgekiende en bewezen combinatie van kennis, ervaring en ongekende mogelijkheden! De investering die je doet in Visma.net ERP verdient zich direct en ruimschoots terug!

 

Samengevat

Visma.net ERP is moderne cloud-software, met alle voordelen die je mag verwachten. Flexibel, veilig, 24/7 beschikbaar vanaf elk device en heel gebruiksvriendelijk. Consolit is gecertificeerd Visma.net partner en heeft de benodigde kennis en ervaring om deze oplossing verantwoord in jouw organisatie in te passen. Met consultants die precies begrijpen wat je bedoelt, en betrokken zijn, met een kritische blik. Zij zorgen ervoor, dat je niet slechts krijgt wat je wilt, maar juist krijgt wat je nodig heeft. Bij Consolit doen we dit al meer dan 20 jaar!

 

Visma.net ERP en Consolit: een uitgekiende en bewezen combinatie van kennis, ervaring en ongekende mogelijkheden. De investering die je doet in Visma.net ERP verdient zich direct en ruimschoots terug!