Blog

Gepubliceerd:

20 februari 2023

Visma.net papierloos magazijn

Barcodescanning

 

In onze vorige blogs hebben we je verteld over allerlei slimme, doordachte mogelijkheden binnen de ERP cloudsoftware van Visma.net. Naast de algemene voordelen van cloud-software, die zeker in de huidige tijd alleen maar duidelijker worden, (denk hierbij aan 24/7 beschikbaar, volkomen veilig en zorgeloos kunnen werken vanaf elke werkplek), biedt Visma.net ERP ondersteuning van meerdere entiteiten met behulp van Vestigingenbeheer. Zeer uitgebreide verbijzonderingen door gebruik van Subrekeningen. Landed Cost voor optimaal voorraadbeheer en margecontrole. Plus uitgebreide mogelijkheden voor rapportages, dashboards en inzichten.

 

Deze blog gaat over foutloos magazijnbeheer, en dit zonder papier. Een magazijn zorgt bij veel bedrijven voor kopzorgen, vooral wanneer er nog vanaf papier wordt gewerkt. Het werken vanaf papier  leidt nogal eens tot problemen. Bij het werken met papier raken deze verfrommeld, raken ze kwijt of worden in een verkeerd bakje gelegd en worden er invoerfouten gemaakt door een slecht leesbaar handschrift. Ook valt er wel eens een stapeltje papier op de grond en ligt alles door elkaar. Of de deur van het magazijn gaat open, met de wind er vol in, en alles waait weg. Herkenbaar allemaal!

 

ScanView

Hier gaat veel tijd en energie in zitten, en de kosten lopen flink op. Het zorgt voor onnodig dubbel werk en is foutgevoelig. Door die hoge foutkans ontstaan er meer retouren die afgehandeld moeten worden. Die afhandeling kost vervolgens weer veel tijd, je debiteur betaalt ondertussen later want die wacht eerst de gecorrigeerde factuur (of de creditnota) af en onder aan de streep zit je met gestreste medewerkers, en vooral met ontevreden klanten! Tja.

 

Gelukkig kan het ook anders. Door het koppelen van een barcodescanoplossing aan het ERP-systeem worden veel handmatige handelingen geautomatiseerd uitgevoerd. Je hebt geen papier meer nodig, je collega’s worden aangestuurd via de scan-device en na afronding van een scanopdracht is deze direct verwerkt in het ERP-systeem.  Tijdens het scanproces worden er meteen controles uitgevoerd en de orderpickers grijpen nooit meer mis of pakken het verkeerde artikel! De voorraadposities worden ook betrouwbaarder en je weet direct of je de klant kunt leveren wat deze vraagt.

 

ScanView (Powered by Consolit) is de barcode-scanoplossing, gekoppeld aan Visma.net ERP. Deze oplossing doet wat je ervan mag verwachten. Namelijk het eenvoudig en slim helpen bij het doorlopen van de processtappen, geheel automatisch.

 

De ScanView oplossing kent in de basis de volgende functionaliteiten:

 

Binnenkomende goederen (ontvangsten)

Ontvangsten worden op de scanner ingevoerd. Als er een bestelling aanwezig is, wordt deze opgezocht, en kun je de artikelen inscannen. De scanner herkent meerdere barcodes (ook die van je leveranciers), waardoor je altijd raak schiet. Je voert het aantal in van de ontvangst, waarbij deelontvangsten mogelijk zijn. Je kan ook meteen aangeven op welke locatie het artikel wordt weggelegd. Na bevestiging wordt de ontvangst automatisch verwerkt. De voorraad is meteen up-to-date. Registratie van partijen en serienummers vormt onderdeel van de oplossing.

 

Uitgaande goederen (leveringen)

Orderpicking doe je met ScanView via de scanner. Je loopt met de scanner door het magazijn en pakt de artikelen, met de bestelde aantallen. Je scant en controleert het aantal. Indien nodig past je het aantal aan en komt er naar keuze een deellevering. Als de complete order gepickt is, meldt je deze gereed. De verwerking van de levering gaat geheel automatisch. Registratie van partijen en serienummers vormt onderdeel van de oplossing. Desgewenst kun je vanaf een gescande pickopdracht ook meteen een verkooporder aanmaken.

 

Voorraadaanpassingen

Interne verplaatsingen gaan ook via ScanView. Dit kunnen verplaatsingen zijn, waarbij een artikel eenvoudig van locatie A naar locatie B wordt overgeboekt. Tevens kunnen overdrachtsorders worden verwerkt, waarbij een artikel van magazijn A (bijvoorbeeld Bulk) naar magazijn B (bijvoorbeeld Grijp) gaat. Inventarisatie van de voorraad loopt eveneens via de scanner, al dan niet op basis van een vooraf aangelegde opdracht. Ook hier geldt dat de verwerking van de voorraadaanpassingen volledig automatisch worden uitgevoerd, na bevestiging door de gebruiker.

 

Gebruiksvriendelijk

ScanView is gebruiksvriendelijk. De informatie op de scanner is compact en overzichtelijk. Alles is erop gericht dat je als gebruiker eigenlijk niets fout kunt doen. Je doet in principe gewoon wat er staat. De scanner helpt je hierbij, bijvoorbeeld door het tonen van een afbeelding van het artikel. Vanuit de praktijk blijkt dat nieuwe medewerkers heel snel zijn ingewerkt.

 

Samengevat

Door het gebruik van de scanoplossing van ScanView wordt jouw magazijnbeheer eenvoudiger en efficiënter!

 

Je kan meer transacties aan met hetzelfde aantal mensen. Er worden minder fouten gemaakt, alles wordt direct verwerkt en het inzicht in je werkelijke voorraadpositie verbetert. Je kosten per order worden lager (dus een betere marge), de efficiency verbetert, het aantal retouren en creditnota’s wordt aanzienlijk teruggebracht, en de tevredenheid bij jouw klanten gaat omhoog.

 

Enkele uitspraken van gebruikers:

  • “Door inzet van ScanView konden we zelfs op Black Friday alles op tijd verzenden!”
  • “Inventariseren van de ons gehele magazijn vraagt nu nog maar 1 dag in plaats van 4.”
  • “We hebben een stuk minder creditnota’s.”
  • “Er worden 20% meer transacties verwerkt, met hetzelfde aantal medewerkers.”

 

Visma.net ERP is moderne cloudsoftware, met alle voordelen die je mag verwachten. Flexibel, veilig, 24/7 beschikbaar vanaf elk device en heel gebruiksvriendelijk. Consolit is gecertificeerd Visma.net partner en heeft de benodigde kennis en ervaring om deze oplossing verantwoord in jouw organisatie in te passen. Met consultants die precies begrijpen wat je bedoelt, en er samen met je voor zorgen, dat je niet (alleen) krijgt wat je wil, maar krijgt wat je nodig hebt.

 

Visma.net ERP en Consolit: een uitgekiende combinatie van kennis, ervaring en ongekende mogelijkheden! De investering die je doet in ScanView, samen met Visma.net ERP, verdient zich direct en ruimschoots terug.