Blog

Gepubliceerd:

21 februari 2023

Visma.net subscriptions

 

Keuzevrijheid wordt steeds belangrijker. Veel diensten worden afgenomen in de vorm van een abonnement of contract. De klant bepaalt hierbij vaak zelf welke diensten gewenst zijn. De samenstelling van een abonnement of contract verandert hierdoor. Een juiste registratie en afhandeling is essentieel. Je bespaart veel tijd met een volledig geautomatiseerd factureringsproces. Je houdt grip op kosten en opbrengsten, en hiermee de winstgevendheid van je organisatie. Visma.net ERP Subscriptions helpt hierbij!

 

In onze vorige blogs hebben we je al veel verteld over slimme, doordachte mogelijkheden binnen de ERP cloudsoftware van Visma.net. Naast de algemene voordelen van cloudsoftware, die zeker in de huidige tijd alleen maar duidelijker worden, (denk hierbij aan 24/7 beschikbaar, volkomen veilig en zorgeloos kunnen werken vanaf elke werkplek), biedt Visma.net ERP ondersteuning van meerdere entiteiten met behulp van Vestigingenbeheer. Zeer uitgebreide verbijzonderingen door gebruik van Subrekeningen. Landed Cost voor optimaal voorraadbeheer en margecontrole. Plus uitgebreide mogelijkheden voor rapportages, dashboards en inzichten.

 

Deze blog gaat dus over abonnementen en contracten, met Visma.net Subscriptions. Het is bij uitstek geschikt voor het beheren van al je contracten en abonnementsvormen. Denk je bijvoorbeeld aan een onderhoudscontract, een servicecontract, een all-in-one abonnement, een variabel verbruik per periode, een verhuurovereenkomst, enzovoorts. Periodiek maak je een factuur op, en breng je geleverde diensten en producten in rekening. Via een volledig geautomatiseerd proces, waarbij je precies krijgt wat je wilt. En wat je nodig hebt.

 

Contracten en abonnementen – voordelen

Automatiseer het factureringsproces en bespaar tijd

Het is eenvoudig om een bedrijfsspecifieke workflow in te richten voor periodieke facturatie en te starten met automatische (periodieke) verzending van professionele facturen. Ook het betalingsproces is volledig geïntegreerd, met bijvoorbeeld incasso’s. De bankkoppeling zorgt voor verwerking van de bankafschriften, en hiermee ook de matching met facturen. Zo ontstaat een volledig geautomatiseerd proces (factuur-openstaande post-incasso-betaling).

 

Houd grip op je onkosten en winstgevendheid

Door het automatiseren van periodieke facturatiemomenten breng je terugkerende opbrengsten in kaart en profiteer je van een optimale koppeling met de cloudoplossing voor jouw financiële administratie: Visma.net Financials.

 

Pas het abonnements- en contractbeheer naar wens aan

Je hebt onbeperkte flexibiliteit bij het bepalen van tarieven en het samenstellen van abonnementspakketten. Dit biedt je alleen maar voordelen, omdat je altijd kunt inspelen op veranderingen in de markt, of jouw aanbod van diensten en producten. En naar wens lever je maatwerkoplossingen aan jouw klant.

 

Krijg scherper inzicht in de facturatiemomenten

Historische gegevens over bijvoorbeeld abonnementscontracten, contractverlengingen en abonnementswijzigingen leveren je een schat aan informatie op. Je ziet in detail wat je organisatie precies doet, en hoe alles gelopen is. Zodat je aan de juiste knoppen kunt draaien!

 

Automatiseer je verkoopkanalen

Voor elk verkoopkanaal kan je product- en tariefmodellen inrichten, zoals bundels, tarieven op basis van werkelijk verbruik, staffelprijzen en eenmalige tarieven.

 

Beter inzicht in je omzet

Omzetgegevens en -prognoses worden actueel bijgewerkt en zijn dus altijd up-to-date. Je beschikt hiermee over alle relevante data en informatie die je nodig hebt voor het aansturen van je organisatie.

 

Contracten en abonnementen – functionaliteiten

Visma.net ERP Subscriptions kent allerlei handige functionaliteiten, waarmee de afhandeling van abonnementen en contracten een stuk efficiënter verloopt. Dit vertaalt zich in tijdsbesparingen, lagere kosten, hogere opbrengsten, tevreden klanten en betere resultaten. We noemen er enkele:

 

Verschillende abonnementen per klant

Een klant kan meerdere contracten afsluiten, met verschillende abonnementsvormen. De facturen gaan per contract naar een debiteur, of voor meerdere contracten naar een hoofddebiteur. Dat is overzichtelijk en efficiënt.

 

Hanteren van complexe tariefstructuren

Voor contracten en abonnementen gelden allerlei gewenste combinaties van eenmalige tarieven, periodieke tarieven, bundels en tarieven op basis van gebruik. Denk je hierbij aan afsluitingskosten, maandelijkse termijnen en werkelijk verbruik. Je bepaalt wat voor je van toepassing is, en welke (combinaties) van tarieven je in het contract opneemt.

 

Prorata-tariefmodel

Indien de abonnementskosten reeds betaald zijn en er tijdens de looptijd wijzigingen worden doorgevoerd (bijvoorbeeld een product erbij, of een product eraf) dan wordt het verschil in abonnementstarief automatisch verrekend voor de resterende looptijd. Dat bespaart je veel tijd en ben je er zeker van dat de juiste factuur wordt opgesteld, en door de klant tijdig wordt betaald.

 

Klantspecifieke kenmerken

Je kan kenmerken benoemen en opnemen in een contract, die specifiek voor die ene klant gelden. Hiermee krijgt je een maatwerkcontract, waarbij het contract verder gewoon meeloopt in de standaard afhandeling. Je hebt er geen extra omkijken (meer) naar. Zowel de klant als uzelf worden hier blij van!

 

Additioneel verbruik op contracten

Eventueel extra verbruik in een contractperiode zet je eenvoudig op de factuur erbij. Je bent hierdoor verzekerd van de juiste factuur, met de juiste bedragen. Dat is efficiënt en zeker, u kunt eigenlijk niets vergeten.

 

Transitorische verwerking

Bij verwerking van de facturen worden de opbrengsten voor de verschillende producten en diensten automatisch transitorisch verdeeld. Je hoeft hier niet naar om te kijken, en hiermee kun je volledig vertrouwen op de juistheid van overzichten, rapportages en analyses.

 

Restitutie

Mocht een dienst of product in een periode niet (volledig) gebruikt zijn, dan kun je periodiek geïncasseerde bedragen eenvoudig restitueren. Ook dit is efficiënt en zeker.

 

Voor producten en/of diensten
Visma.net ERP Subscriptions werkt zowel met producten als diensten. Hierdoor is Subscriptions te gebruiken met Visma.net Financials (diensten), en ook met Visma.net Logistics (voor producten). Je kunt de contracten en abonnementen automatisch opnemen in de andere processtromen van Financials en Logistics. Dat is heel transparant, en volledig.

 

Samengevat

Met Visma.net ERP Subscriptions heb je een prachtige cloudoplossing voor het beheren van contracten en abonnementen. Je legt diverse combinaties vast, inclusief bijbehorende prijsmodellen en periodieke aanpassingen. Het facturatieproces gaat volledig automatisch, inclusief verwerking in de financiële administratie. Als je daarin ook de incasso-afhandeling en de bankafschriften mee neemt, loopt het eigenlijk allemaal ‘vanzelf’. Uiteraard heb jij volledige controle over alle stappen van het proces. Je draait aan de knoppen, precies zoals je wilt!

 

Visma.net ERP is moderne cloudsoftware, met alle voordelen die je mag verwachten. Flexibel, veilig, 24/7 beschikbaar vanaf elk device en heel gebruiksvriendelijk. Consolit is gecertificeerd Visma.net partner en heeft de benodigde kennis en ervaring om deze oplossing verantwoord in jouw organisatie in te passen. Met consultants die precies begrijpen wat je bedoelt, en er samen met je voor zorgen, dat je niet (alleen) krijgt wat je wilt, maar (juist) krijgt wat je nodig hebt.

 

Visma.net ERP en Consolit: een uitgekiende combinatie van kennis, ervaring en ongekende mogelijkheden! De investering die je doet in Visma.net ERP verdient zich direct en ruimschoots terug.